САЩ: Китай държи мюсюлмани в концентрационни лагери

До 3 млн. души са били превъзпитани

САЩ обвини Китай, че държи най-малко 1 милион мюсюлмани в концентрационни лагери.

Това е най-тежкото обвинение от Белия дом към Пекин за политиката на Поднебесната империя към уйгурски малцинства и други мюсюлмански групи, коментира „Ройтерс“.

Коментарите на Рандал Шрайвър, който ръководи Азиатската политика в Министерството на отбраната на САЩ, вероятно ще увеличат напрежението с Пекин, който е чувствителен към международната критика и описва обектите като центрове за професионално образование, насочени към спиране на заплахата от ислямски екстремизъм.

Бивши задържани от китайските мюсюлмани са описали пред Ройтерс, че са били измъчвани по време на разпит в лагерите, живеещи в претъпкани килии и подложени на брутален ежедневен режим на партийна пропаганда, която карала някои хора да се самоубият.

Някои от тези съоръжения са оградени с телени мрежи и кули за наблюдение.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва термина „лагери за превъзпитание“, за да опише ситуацията и заяви, че китайската дейност „напомня за 30-те години на миналия ХХ век“.

Правителството на САЩ обмисля санкции срещу висши китайски служители в провинция Синдзян, обширна област, граничеща с Централна Азия, където живеят милиони уйгури и други мюсюлмански етнически малцинства. Китай предупреди, че ще отвърне „пропорционално“ срещу всички санкции в САЩ.

Белият дом смята, че между 1 и 3 млн. мюсюлмани от 10 млн. малцинство са били подложени на някаква форма на превъзпитание. Става дума за забрана за преподаването на Корана на деца, кръщаване на новородени с мюсюлмански имена и други.

Губернаторът на Синцзян директно отхвърли през месец март сравненията с концентрационните лагери, заявявайки че те са „по-скоро интернати“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук