Проф. Георги Рачев

Лошо време с дъждове и гръмотевици ще развали празничните дни около Гергьовден. Това заяви в ексклузивно интервю за агенция ПИК топ климатологът проф. Георги Рачев. Пред медията ни той разкри, че е възможно да паднат градушки, а в планините ще вали сняг. Температурите през следващите дни също значително ще се понижат, което може да доведе на отделни места и до слани.

Интервю на Асен РАШКОВ

– Професор Рачев, от днес започва нова серия от празнични дни. Какво ще бъде времето през следващите дни и ще е благоприятно ли за почиващите?

– И днес, както и през вчерашния ден, времето ще бъде много хубаво, слънчево и топло. На отделни места, в късните следобедни часове може да прекапе съвсем малко, но времето ще бъде много хубаво.

В неделя това време ще се задържи преди обед. Следобед ще нахлуе един от начало трансформиран въздух, който в гърба си, над Германия, вече е със съвсем чист произход от големите географски ширини. Облачността в неделя следобед ще бъде значително по-голяма и на много места ще прегърми и превали.

Днес температурите ще се понижат с още 1-2 градуса спрямо вчера. В неделя с още 1-2 градуса.

– Ще се задържи ли това лошо време и на големия празник Гергьовден?

– На Празника на храбростта и овчарите, Гергьовден, ще имаме гръмотевична дейност почти над цялата страна. Ще започне нахлуването на този свеж полярен въздух и максималните температури ще се понижат отново с още 2-3 градуса. Така над повечето райони в България, след като премине този студен фронт, максималните температури ще бъдат в рамките на 15-16 градуса. Малко по на изток, където фронтът все още няма да е достигнал, максималните температури ще са около 20 градуса.

Тези, които планират празнични трапези с прословутото гергьовденско агне, не е лошо да имат много сериозен резервен вариант за закрито. Ако са в Западна България, бих ги посъветвал да помислят и за затворено помещение, защото вятърът ще се усили и ще стане хладно. Няколко часа навън, вярно под сушинка, няма да са достатъчни.

– Ще си отиде ли лошото време заедно с почивните дни, или то ще се задържи и със започването на работната седмица?

– Във вторник ще бъде най-студено. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8 градуса, а максималните ще са в рамките на 10-15 градуса. Към този момент съществува разминаване между световните метеоцентрове, които дават температура в София между 10 и 13 градуса.

Във вторник ще продължи да превалява, главно в източната половина на България.

Най-вероятно 7 май ще е най-студеният ден през месеца.

– Казахте, че на Гергьовден ще е гръмотевично. Да очакваме ли много валежи, тъй като освен парада в София, много хора ще се прибират от почивка, а лошото време винаги е предпоставка за повече инциденти?

– Така е, за жалост. Тези, които ще бъдат на парада, много ми се иска да ги зарадвам, че някъде до към 11.00 часа, докато трае парадът, докато минат самолетите, времето в София ще бъде благоприятно. По-голямата вероятност е да не вали и облачността да даде възможност да се видят самолетите, защото военната авиация лети почти при всякакви условия, но не се вижда от земята, а хората са дошли да видят и възможностите освен на пехотинците, и на тези, които охраняват българското небе. А те не са много, за съжаление. Така че в следобедните часове при всички положения над Централна и Източна България ще бъде доста дъждовно, с гръмотевици и превалявания. Това със сигурност може да се каже отсега. В западната половина има вероятност тези гръмотевици и валежи да са по-малко, особено в северозападната част. Около планините обаче това ще бъде задължително явление.

От този момент можем да кажем, че засега парадът на Гергьовден ще мине гладко, без да му върви по вода.

– Шофьорите обаче ще трябва да имат едно наум в следобедните часове…

– Винаги е така. По-добре да пристигнат вкъщи с половин час по-късно, но да са живи и здрави, а и няма да има неприятности. По-добре половин час по-късно, отколкото да се разправят месеци наред с проблеми, които са създадени абсолютно ненужно по-пътя, защото ще бъде натоварено. Да се кара внимателно, защото при всички положения ще вали. Шофьорите да бъдат подготвени. Най-добре е тези, които са най-опитни, те да карат.

– В предварителния ни разговор споменахте, че е възможно в тези студени дни около Гергьовден да паднат слани. Има ли я все още тази опасност?

– Все още има възможност да паднат слани. Това може да стане евентуално във вторник, на 7 май, но още по-голяма е вероятността да падне слана на 8 май, когато процесът вече минава и се изясни. В тази студена въздушна маса, която ще се настани над България, нощното изстиване е много бързо и много съществено и на 8 май сутринта може би в някои високи котловинни полета ще има слаба слана.

По-важното е, че ще вали сняг. Засега прогнозата е, че ще вали сняг на 6 срещу 7 май, някъде на около 1000-1200 метра надморска височина. Някои метеоцентрове, които си позволяват по-голяма фриволност, дават снежната линия да достигне дори до 800 метра, тоест в полите на Витоша да има снеговалеж. Той обаче няма да доведе до съществена снежна покривка. Ако се образува тънка снежна покрива на над 1000 метра надморска височина, тя ще се стопи.

Но в планините ще натрупа нова снежна покривка. Това е задължителното, защото студът е много важен и съществен, а валежите ще са доста обилни.

– Това лошо време около Гергьовден ще се отрази ли на селското стопанство?

– Смятам, че няма да се отрази. Освен локални слани с малко разпространение, няма да има съществени поражения върху селскостопанската продукция, главно растениевъдството.

Мен малко повече ме притеснява градушката, която може да се очаква на 6 май в следобедните часове и на 7 май. Тя е явление, което много трудно може да се прогнозира особено по количество и къде ще бъде. Горнотракийската низина и централната част на Северна България са районите, които са изключително чувствителни и почти всяка година отчитат градушка.

Трябва да се има предвид, че месец май и първата половина на юни е периодът с най-чести и най-изявени градобитни процеси. Това е периодът с най-изявена градобитност. След този период нещата много бързо затихват. Не че няма възможност за градушка през юли, понякога дори и през август месец, но вероятността е под 10%.

Такъв е месец май. Да не се връщаме назад през 2014 година и още по-назад през 2005 година. Това е климатът на България и ние трябва да се съобразяваме с него, защото ни е непосилно да го променим, каквото и да направим. Единствено можем да запазим себе си, човешкият живот, което е най-ценното.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук