Нови шефове на 4 регионални каси и освобождаване на 27 млн. лв. от резерва на фонда са темите на днешното заседание на Надзорния съвет.

Нови директори се очаква да има на регионалните поделения на НЗОК в Кюстендил, Хасков, Пловдив и София-област. Надзорниците трябва да одобрят тема на писмената разработка и критерии за нейното оценяване, за да се проведат конкурсите. Освен това те трябва да решат колко пари ще се освободят, за да се платят медикаментите, за които не достигат пари.

Предложението на касата е за около 27 млн. лв.

От тях 10.5 млн. лв. се предвижда да отидат за лекарства за дома. С тези средства касата се готви да плати за последните две седмици на октомври. От фонда обаче предупреждават, че за поредна година няма да имат средства, за да платят всичко на фармацевтите и ще прехвърлят 30 млн. лв. за плащане през 2019 г. Причината е, че вместо плануваните разходи от 718 млн. лв. в бюджета за 2018 г., реалните харчове след отстъпките на фирмите ще достигнат 758 млн. лв. В тях обаче има и прехвърлени харчове за плащане от изминалата година в 2017 г., така че реалното увеличение на харчовете при тези медикаменти не е голямо.

Не така обаче седят нещата с лекарствата за рак,

където за пореден път се очаква ръстът да е в порядъка на 40 млн. лв. спрямо предходната година. Заложените в бюджета на касата пари за онкомедикаменти са 228 млн. лв., а реалните разходи за 12-те месеца след отстъпките се очаква да бъдат 375 млн. лв. Касата веднъж вече прибави от резерва си 39 млн. лв. за лекарствата за рак. Въпреки това 42 млн. лв. няма да й достигнат, за да осигури парите до края на годината. Затова тя предлага на Надзора да се дадат още 13 млн. лв. от резерва, както и 28 млн. лв. от преизпълнението на приходите за годината. Така всичко ще бъде платено в рамките на годината.

Още 4 млн. лв. касата предлага да се освободят

за плащане на медицинските изделия. Ако надзорниците одобрят това разпределение, в резерва ще останат 47.685 млн. лв. Основната част от тях ще отиде за болниците, където се очертава недостиг на парите от 60 млн. лв. в края на годината. Плануваните средства бяха 1.82 млн. лв., а реалните харчове ще са 1.884 млн. лв. Недостигът касата планира да вземе от резерва и от преизпълнението на приходите. Преразходи по останалите пера не се очертават.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук