Омбудсманът Мая Манолова

Майките, омбудсманът и законодателната власт се разбраха по спорните текстове в Закона за лична помощ, които утре трябва да приеме социалната комисия. Няма да има лимит на парите за лична помощ на хората с увреждания, нито листа на чакащи, дори и да свършат отделените за целта в бюджета 71 млн. лв.

След два часа преговори в стаите на ГЕРБ в парламента и совалки ту между депутатите на управляващата партия, ту между майките и омбудсмана, на финала всички заедно направиха изявление, че четирите спорни текста са изчистени. Утре в 10.30 социалната комисия ще ги прегласува на свое извънредно заседание, съобщи Хасан Адемов.

В окончателното им оформяне участваха Мая Манолова, шефовете на бюджетната и социалната комисии Менда Стоянова и Хасан Адемов, заместниците им, председателят на НС Цвета Караянчева и представители на протестиращите майки.

„Бяха преработени 4 текста. Самият факт, че в закона беше записана конкретна сума от 71 млн. лв., щеше да остави хората без лична помощ от 1 септември“, заяви Мая Манолова.

Тя призна, че за първи път й се случва като бивш законодател да се направи опит да се лимитира една социална услуга през закон.

„Днес вече нещата са поправени. Следващата седмица ги гласуваме и ще празнуваме“, добави тя.

Манолова каза още, че чак тогава ще си отдъхне с облекчение.

Менда Стоянова отново повтори, че проблемът, който вчера отведе майките при премиера Бойко Борисов, е бил заради записаната сума от 71 млн. лв. в Закона за личната помощ. Това е било желанието на майките, част от които после го отрекоха. Финансистката от ГЕРБ повтори, че няма как парите да са вкарани в закона, те са били заделени в държавния бюджет.

„Ние никога не сме искали да бъдат в Закона за личната помощ, а по бюджета на МТСП“, каза Весела Одажиева.

В бюджета на МТСП има 150 млн. повече, както беше поет ангажиментът от премиера, напомни Стоянова. По политики само за хората с увреждания има 462 млн. – само и изцяло за тях, гарантира още веднъж председателката на бюджетната комисия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here