Медици са изяснили, че състоянието на делириум при лежащите в болници пациенти доста често се предизвиква от обикновени антибиотици.
Американски учени начело с невролога Шамик Бхатачария са изследвали данните за 70 години наблюдения на получаващи антибиотици пациенти, при които впоследствие са открили симптоми на делириум. Изяснено било, че почти при 50% от тях се наблюдавали илюзии и халюцинации. Фиксирани били общо 391 такива случаи.

Почти половината от пациентите страдали от халюцинации и делириум, 14 процента – от припадъци, 15% – от неконтролируемо съкращаване на мускулите, 5% губели контрол над тялото си.
Тези ефекти се предизвиквали от 54 различни антибиотика от 12 типа – от най-разпространените сулфонамиди и ципрофлоксацин до въвежданите венозно пеницилин и цепеим.

Средната възраст на пациентите била 54 години.
“Важно е, че различните антибиотици дават различни прояви на делириум. Този факт е известен доста отдавна на медиците, но той невинаги достига до съзнанието на лекарите – тъй като причините за халюцинации и делириум може да са много”, отбелязва Бхатачария.
Делириумът е психическо разстройство, свързано с халюцинации и налудничавост, сенестопатия, затруднено ориентиране в пространството и времето. Нерядко той се явява страничен ефект от приема на лекарствени средства, но доскоро антибиотиците не се сочеха сред тях.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here